I går skrev jag på Facebook en uppmaning och vädjan till människor att stödja Merit Wagers bokprojekt med en slant (det jag skrev på Facebook finns inklistrat längst ned i detta blogginlägg).
I dag insåg jag att jag nog publicerade mig i fel kanal. Jag har få vänner på Facebook, jag skriver väldigt sällan något på Facebook och när jag skriver något så är det sällan av allmänintresse utan snarare ett hurra för något av mina barn som fyller år eller liknande.

Dessutom är en stor andel av mina Facebookvänner journalister och ledarskribenter. Här tror jag att en del av förklaringen finns till varför Tino Sanandaji (mycket välförtjänt) fick ihop flera hundratusen på Kickstarter på några dagar, medan Merit Wager bara har fått ihop 70 000 av de 200 000 hon behöver när åtta dagar av insamlingen återstår: Merit Wager är en doldis, som framförallt journalister använder sig av i sitt arbete. Varje gång en journalist vågar sticka näsan utanför åsiktskorridoren och ifrågasätta bilden av ”den humanitära stormakten” Sverige som tar emot ”flyktingar” så lovar jag att de har fått sitt mod genom att läsa fakta och rapporter från insidan på Merit Wagers blogg eller i hennes böcker (jag vet, för jag har själv varit en av de journalister som tvekade inför skarpa formuleringar tills jag hittade texter hos Wager som bekräftade det jag tidigare bara anat).

Sanandaji är däremot mer känd hos allmänheten, han deltar ibland i den offentliga debatten, han citeras flitigt på alternativa nyhetssajter som Avpixlat och Fria tider liksom på bloggar som min egen, Ledarsidorna, Fnordspotting eller Invandring och mörkläggning.

Så trots att Wager och Sanandaji är lika viktiga för att svenska folket ska få ta del av ärlig och ofiltrerad information om den svenska invandringspolitiken, så gick det lättare för Sanandaji att få in pengar – eftersom Wager framförallt är känd hos journalister. Jag vill därför rikta min uppmaning och vädjan även till mina bloggläsare: Stöd Merit Wagers bokprojekt. Och ni behöver inte lita på mitt omdöme; gå in på hennes blogg, botanisera bland texterna där ”miggor” (tjänstemän anställda på Migrationsverket) berättar om sin verklighet, och fråga er sedan om ni vill att denna röst och informationskanal ska tystna. Om ni inte vill det, gå vidare till Kickstarter och sätt så stor summa ni har lust med till hennes bokprojekt. För vi vet att majoriteten av journalisterna inte kommer att göra det.

*****

[nedan är mitt inlägg från Facebook]
I slutet av förra året förärades jag för första gången med en inbjudan att rösta i tidskriften DSM:s “topplista”; “Sveriges Viktigaste Opinionsbildare 2014”. Valet var svårt, skulle jag sätta Merit Wager eller Tino Sanandaji på första plats, eller kanske Karl-Olov Arnstberg & Gunnar Sandelin eller Jan Tullberg? (Ni som ser en gemensam nämnare hos mina kandidater har rätt. De gör alla viktiga insatser för att öka kunskaperna om den svenska invandringspolitiken, de är partipolitiskt obundna och de har gedigna kunskaper inom de olika delområden de bevakar och rapporterar om.)
Medan jag våndades över mitt val rann tiden ut, så i slutändan deltog jag inte ens i omröstningen.

Den här gången vill jag inte missa deadline: I nio dagar till pågår Merit Wagers insamling på Kickstarter för att möjliggöra ytterligare en “Inte svart eller vitt – miggor berättar”. Wagers verksamhet är oerhört viktig. Genom att förmedla rapporter från tjänstemän inom Migrationsverket (men även anställda på asylboenden, SFI-lärare och liknande) ger hon läsarna den mångfacetterade och nyanserade bild av svensk invandringspolitik som de etablerade medierna inte ens försöker att ge.
Om du anser att den svenska väljarkåren behöver få bättre och mer allsidig information om hur svensk invandringspolitik fungerar i praktiken så sätt en slant på Merit Wagers projekt! För den som vill öka upplysningen är det definitivt en bättre investering än tv-licensen.