Nej, jag var inte på plats under årets Almedalsvecka. Men jag jobbade, och skrev ett antal ledare varav några länkas nedan. Nästan alla bygger på utspel och händelser från Almedalen, men den ledare som inte gör det är sannolikt den enda som handlar om något vi kommer att minnas och tala om även om ett, fem och tio år.

Maxtaxan till förskolan bör höjas. Det har jag skrivit flera gånger tidigare, och fick anledning att göra igen då Göran Hägglunds Almedalstal innehöll en (något tillkrånglad) variant på höjning av maxtaxan. I Västerviks Tidningen:

Rätt att höja maxtaxan

Riksdagspartierna trängs allt hårdare i en snäv mittfåra. Ja, till och med det parti som kallar de andra partierna för “sjuklövern” trängs i den där mittfåran när det handlar om andra politikområden än invandringspolitiken. En undersökning som presenterades under Almedalsveckan gav mig anledning att skriva om detta gamla favoritämne. I Gotlands Allehanda:

När partierna blir för lika

“Människor ska arbeta, inte supa och röka” sade Anders Borg (ungefär) när han höjde alkohol- och tobaksskatterna. Juridikprofessor Madeleine Leijonhufvud, som under Almedalsveckan återlanserade sitt gamla förslag om att straffa föräldrar som dricker alkohol i barnens närvaro, skulle nog hålla med. Men är en förälder som alltid jobbar verkligen bättre än en som ibland dricker vin, och är straffrätten verkligen rätt verktyg för att motverka dåligt föräldraskap, undrar jag i Gotlands Allehanda:

Onyktert förslag om vårdnadsfylla

Och så den händelse som vi lär minnas långt efter att Almedalsveckan 2013 tonat bort i glömskans dammiga korridorer. Efter den arabiska våren fick Egyptens folk förra året för första gången demokratiskt välja sin president. Under Almedalsveckan pågick alltmer våldsamma demonstrationer mot honom, och ungefär samtidigt som Fredrik Reinfeldt höll sitt partiledartal ingrep militären och avsatte Muhammed Mursi. I Norrbottens Kuriren:

Lång väg till demokrati