Minns någon att det fanns ett liv före Almedalsveckan, och att det debatterades politik även då? Om inte så kommer här en påminnelse. Eftersom jag ligger efter med att uppdatera bloggen kommer här mina ledare som publicerades veckan före Almedalen:

Göran Hägglund och Kristdemokraterna gjorde ett utspel om att skolan bör få en “klassikerlista”. Varför detta förslag bör ha bättre förutsättningar att slå igenom än Folkpartiets och Sverigedemokraternas tidigare idéer om kanon förklarar jag i Västerviks Tidningen:

Klassiker ger gemenskap

Bostadskrisen är ständigt på tapeten, och veckan före Almedalsveckan kom en hel rad nyheter med mer eller mindre tydlig koppling till bostadskrisen. Om detta skrev jag i Gotlands Allehanda:

Bostadskrisen är framreglerad

Aftonbladets “avslöjande” att en man påstod sig ha infiltrerat Vänsterpartiet för Säpos räkning visade sig väl vara… inte riktigt värt Aftonbladets krigsrubriker. Detta trodde jag redan när jag skrev om saken i Norrbottens Kuriren:

En medborgare höjd över varje misstanke

Kritiken mot “new public management” har bara tilltagit sedan DN publicerade Maciej Zarembas artikelserie “Den olönsamma patienten”. Läkarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Polisförbundet skrev tillsammans en debattartikel (DN 24/6) om hur deras yrkesutövning förmörkas av ekonomernas styrning och krav på dokumentation. Om detta skrev jag i Gotlands Allehanda:

Alternativ till att räkna pinnar

Människor som i barndomen ryckts från föräldrarna och placerats i fosterhem där de utsatts för vanvård kan sedan en tid söka skadestånd från staten. Men alla som söker får inte pengar, och Sveriges Radio rapporterade om missnöje. Jag skrev om varför någon sorts avgränsning trots allt måste ske i Västerviks Tidningen:

När det offentliga tar föräldrarollen