Dagens Nyheter publicerade nyligen en dansk/svensk jämställdhetsdebatt mellan antropologen Dennis Nørmark och feministen Nina Björk. Jag som är nördigt intresserad av feminism, genus- och jämställdhetsdebatt, och som älskade Nina Björks “Under det rosa täcket” när jag var ung, läste fascinerat.

(Om du undrar över min utveckling från ung feminist till medelålders feminismkritiker har jag skrivit om den i Corren; “Funderingar från en före detta feminist“. Publicerad på internationella kvinnodagen 2012, och en av få texter som har lett till att jag utsatts för näthat. Av feminister.)

Två spår i den dansk/svenska debatten intresserade mig särskilt, och om dessa har jag skrivit.

Måste man förneka könsskillnader som de flesta svenska feminister gör, eller kan man erkänna att det finns könsskillnader på gruppnivå och ändå hålla med Nina Björk om att könet inte ska vara ett fängelse? Krönika i Barometern:

Könen och friheten

Sociologen Geert Hofstedes poängsättning av nationella kulturer – där Sverige rankas som världens mest “feminina” land – var faktiskt ny för mig. Men måste en “feminin” kultur gynna kvinnorna i landet, och hur hänger kulturen ihop med den politiska rörelse som feminismen är? I Gotlands Allehanda:

Moder Svea är en kvinna