Missade en publicering i går. Det är en ledare jag skrev i fredags, när Miljöpartiets kongress nyss hade öppnats och Åsa Romson hållit inledningstal. Då trodde fortfarande många inom borgerligheten på ett regeringssamarbete mellan MP och överlevande allianspartier efter valet 2014 – en idé som många liberala ledarsidor tagit ett sorgset farväl av efter kongressens beslut om vinstförbud för friskolor, 35 timmars arbetsvecka och medborgarlön.

Men jag skrev redan i fredags, och har skrivit tidigare också, att borgerliga partier inte bör samarbeta med MP. Det finns helt enkelt inget borgerligt i MP, en regering med allianspartier plus MP skulle innebära att alla spår av höger/borgerlighet/klassisk liberalism och konservatism försvann ur svensk politik.

Dessutom är det ett stort demokratiskt problem om en röst på vilket riksdagsparti som helst, undantaget SD, kan leda till en regering med MP. Den som verkligen inte gillar MP:s politik, ska den inte ha andra partier att välja på än SD?

Jag är därför mycket nöjd med utvecklingen på MP-kongressen. Nu när de gröna har visat hur röda de egentligen är kanske de borgerliga partierna slutar med den MP-flört som bara är förnedrande för dem själva.

En annan fråga är hur den demokratiskt otillfredsställande situationen kunde uppstå att en röst på vilket som helst av partierna M, FP, C, KD, S och V kunde bli en indirekt röst på Fridolin och Romson som ministrar. Jag tror att en viktig förklaring är den makt medierna har fått över politiken. 41 procent av de svenska journalisterna sympatiserar med MP, på public servicebolagen SVT och SR är siffrorna 52 respektive 54 procent. När partierna krymper och dessutom ibland verkar undvika att låta medlemmarna påverka den politiska inriktningen blir det i stället medierna som i stor utsträckning avgör toppolitikernas olika ställningstaganden. Och medierna färgas av journalistkårens partisympatier, som alltså i hög grad finns hos MP.

Ledaren jag skrev inför MP-kongressen finns att läsa i Västerviks Tidningen:

Miljöpartiet en kaxig tonåring