Förortsupploppen som startade i Husby förra söndagen och sedan har spridit sig har varit det dominerande ämnet i både nyhetsrapportering och kommentarer i riksmedierna. Eftersom SNB skriver för landsortspressen har det inte blivit fullt lika mycket Husby hos oss, men två ledare har jag skrivit under veckan.

Den första skrev jag i tisdags (21 maj) och den handlar om att man inte ska ursäkta det kriminella beteendet och tolka det som “politiska reaktioner” som omgivningen ska lyssna på. Offren i det här sammanhanget är brottsoffren, som fått sina bilar och sin trygghet förstörd. Publicerad i Gotlands Allehanda:

Gör inte förövare till offer

Den andra skrev jag i onsdags (22 maj) och i den försöker jag reda ut varför unga män med dåliga framtidsutsikter i den svenska glesbygden inte reagerar med samma aggressiva kriminalitet som unga män med dåliga framtidsutsikter i förorterna. Publicerad i Norrbottens Kuriren (något förkortad version):

Skuld och stenkastning